L’adopció d’un nen és un acte d’entrega generós, però és més difícil del que un s’imagina. Quan uns pares opten per l’adopció, han de saber que no només adopten a aquest fill sinó també a tot el seu sistema familiar. Els nens i nenes adoptats pertanyen a dos o tres sistemes: al biològic, a l’adoptiu i a vegades a l’institucional.

Heretem els dons, aptituds, dificultats i malalties dels nostres avantpassats. Encara estant a mil quilòmetres, encara que no coneguem als nostres pares biològics, encara que no ens agradi, som el fruit de la nostra família. Estem fets de les cèl·lules de tot el nostre sistema familiar biològic. 

Pel nen o nena adoptat la pèrdua dels seus pares i de la seva família li causa un dolor profund. Aquesta dificultat sovint s’agreuja pel fet que el nen passa per un procés d’adopció internacional, que té com a conseqüència que no només perd a la seva família d’origen, sinó a més al seu país, la seva llengua, la seva cultura... Assumir aquestes múltiples pèrdues és difícil.  

En les Constel·lacions Familiars es mostra que sovint el nen es troba entres dos mons, anhelant el perdut en la seva ànima (perquè el que ja no està, només està aparentment passat: doncs viu dins de nosaltres) i enutjat i amb rancor alhora, la qual cosa impedeix que prengui el present plenament.

De vegades prefereix passar-ho malament, fracassant a l’escola o portant-se malament. D’aquesta manera l’incomprensible es fa més suportable pel nen.  

Només si aconsegueix assentir als seus pares biològics, a la institució, al seu país d’origen, als seus pares adoptius, al seu país d’acolliment i al seu destí, el nen estarà lliure per mirar cap a davant, trobar el seu lloc en el món, acceptar el seu destí tal com és i així poder tenir una bona vida.


Constel·lar és bàsicament configurar, és a dir, representar o escenificar el sistema familiar. Triant per a això persones del grup, que serveixen de representant dels diferents membres de la família.  A partir d’allí es desenvolupa un procés vivencial en el qual poden veure’s amb claredat sorprenent els profunds llaços d’amor i lleialtat que hi ha a la família, i on es dirigeix el cor de cada membre.  

 

Les constel·lacions permeten accedir a la informació inconscient del sistema, i així aconseguir comprensions clares sobre les dinàmiques i implicacions familiars, per  detectar on estan els desordres i les transgressions que mantenen els  problemes. I poder afavorir «solucions» que ordenin el sistema, desembolicant els nusos dels vincles inconscients i equilibrant les nostres vides personals, familiars, escolars i professionals.


Dirigirà el taller:JAVIER GARCIA MARTÍNEZ

Llicenciat en Psicologia (UB),  Educador Social, Mediador Familiar. Terapeuta Gestalt. Psicoteràpia Integrativa Programa SAT3.  Especialista en Intervenció Sistèmica amb famílies, nens i adolescents des de les Constel·lacions Familiars i la Pedagogia Sistèmica. Formació en Teràpia Sistèmica. Constel·lacions Familiars. Postgrau Coaching. Terapeuta EMDR (adults, adolescents i nens). Responsable del Servei Terapèutic en Acolliment i Adopció de l'Associació Cel Obert.


CARME TUSET PADRÓ

secretaria@carmetuset.com 

info@esh.cat

+34.625.16.82.65 (també Whatsapp)